Μουσική του 1ου κύκλου (σε τυχαία σειρά)

Σειρά


Την Κυριακή στις 12 Ιανουαρίου του 2014 και ώρα 21:00' Αμερικής, ξεκίνησε σε παγκόσμια πρώτη και στο γνωστό κανάλι HBO, η προβολή του 1ου επεισοδίου, του 1ου κύκλου, της τηλεοπτικής σειράς ονόματι "True detective"!
Σε "αντίθεση" με τη συνήθη διάρκεια επεισοδίων σειρών που είναι γύρω στα 40' με 45' λεπτά της ώρας, η δικιά μας αγγίζει την μία ολόκληρη ώρα (60') ανά επεισόδιο!

Αν θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να εντάξουμε την σειρά μας σε κάποιες θεματολογικές κατηγορίες τότε μάλλον θα καταλήγαμε σε μια μίξη από τις εξής:
Αστυνομικό, εγκλήματος, θρίλερ, δράματος, μυστηρίου & περιπέτειας.
Τα ποσοστά μεταξύ τους όμως και το τι υπερτερεί, δεν είναι απλό να ορισθούν. Ποικίλουν ανάλογα την εκάστοτε διαδραμτιζόμενη φάση. Το σίγουρο είναι πως, όλες οι κατηγορίες της, καλύπτονται επαρκώς και μάλιστα στην ώρα που τους πρέπει!


Τη σειρά τη γράφει ο Nic Pizzolatto.
Ο Nic Pizzolatto είναι ένας βραβευμένος Αμερικάνος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Έχει γράψει τη συλλογή "Between Here and the Yellow Sea" και το μυθιστόρημα "Galveston".


Κατάγεται από τη νότια Λουιζιάνα ( ;-) ) και, πριν ακόμα εμπλακεί στη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων δηλαδή πριν το 2010, δίδασκε λογοτεχνία σε διάφορα πανεπιστήμια όπως και του Σικάγου.
Η πεζογραφία του έχει μεταφραστεί ήδη σε Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιαπωνικά και Ιταλικά.
Αξιοσημείωτη είναι δε, νωρίτερα το 2011, η συμμετοχική του συγγραφή στα σενάρια δύο επεισοδίων του 1ου κύκλου μιας άλλης, πολύ αξιόλογης τηλεοπτικής σειράς, του "The killing", συγκεκριμένα του 6ου με τίτλο "What you have left" και του 13ου με τίτλο "Orpheus descending".


Επίσης, αν είστε αρκετά "παρατηρητικοί", ίσως τον προσέξετε και σε τελείως περιστασιακό ρόλο, ηθοποιού παρακαλώ, στο 4ο επεισόδιο του 1ου κύκλου της σειράς μας, στο επεισόδιο με τίτλο "Who goes there"!
Προσωπικά και όσο αφορά τουλάχιστον την εδώ συγγραφική του παρουσία, του "βγάζω το καπέλο" και υποκλίνομαι!


Θα πρέπει πάντως να μην ξεχνάμε πως, το True detective, έχει φτιαχτεί στην λογική μιας γενικότερης "ανθολογίας". Αποτελείται δηλαδή από διαφορετικές - ανεξάρτητες ιστορίες που θα εξαντλούνται μέσα στα όσα επεισόδια των επιμέρους κύκλων της. Ιστορίες βέβαια που, όλες τους, θα κινούνται στα πλαίσια του ύφους αυτής του 1ου της κύκλου. Ωστόσο θα αποτελούνται από διαφορετικούς ηθοποιούς, ενδεχομένως ακόμα και από διαφορετικό σκηνοθέτη ανά επεισόδιο πια!
Είμαι σίγουρος πως, από μόνο του αυτό, δημιουργεί αρχικώς ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους πρόλαβαν να γίνουν "φανατικοί" της 1ης ιστορίας - κύκλου της σειράς καθώς, ασυναίσθητα, θα τείνουν να συνδέουν την σειρά εν γένει, με τα όσα μας δείχνει η 1η ιστορία - κύκλος της. Το λέω γιατί, πρώτος εγώ, έτσι νιώθω.
Ωστόσο, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε σε αυτό το σημείο, να ελέγξουμε κάπως περισσότερο το πώς νιώθουμε σχετικά, ωθούμενοι ίσως από το πόσο καλά έχει δέσει μέσα μας ήδη η 1η ιστορία - κύκλος της σειράς. Αυτό, κάλλιστα δηλαδή, μπορεί να μας κάνει να ελπίζουμε θετικά και για τις ιστορίες - κύκλους που θα ακολουθήσουν.


Το "True detective" είναι φανερό ότι φτιάχτηκε έτσι ώστε να καταφέρει να μας αφήσει "άφωνους" πράμα που το πετυχαίνει μια χαρά! Είναι συνεχής η αίσθηση που σου αφήνει πως παρακολουθείς, σε κάθε επεισόδιο, μια πολύ καλή κινηματογραφική ταινία! Έχει καταφέρει να ξεφύγει κατά πολύ, σε πολλά απ' τα κλασικά αλλά ίσως και τόσο περιοριστικά πια "στερεότυπα", των περισσοτέρων γνωστών τηλεοπτικών σειρών ως τώρα.
Θα τολμούσα να πω μάλιστα ότι έχει καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλότερα απ' τα συνηθισμένα στον σχετικό ανταγωνισμό, πράμα πολύ υγιές και θετικό γενικότερα.
Η τόσο πετυχημένη, εξ αποδείξεως, συνταγή των σχετικά λίγων αλλά γνωστών και καλών ηθοποιών, με την τόσο εύστοχη ερμηνεία τους και μαζί με το τόσο καλοστημένο σενάριο και την τόσο ποιοτική σκηνοθεσία, απογειώνουν την αισθητική και την εσωτερική ένταση του θεατή, πολύ πέρα απ' ότι έχει συνηθίσει σε τηλεοπτικές σειρές.
Η μουσική έρχεται να δέσει διακριτικά μεν αλλά και με τόσο μεστό τρόπο, κάθε σημείο που χρειάζεται την παρουσία της. Ο ήχος και το χρώμα της, αγκαλιάζουν με "ευγένεια" και "προσήλωση" από την αρχή έως και τους τίτλους τέλους, σε σημείο μάλιστα που σε κάνουν να μην θες να σταματήσεις τη θέαση ούτε καν εκεί!

Νομίζω ότι είναι ήδη φανερό πως, αν με ρωτάγατε, θα σας την συνιστούσα ανεπιφύλαχτα και μάλιστα σχεδόν χωρίς καν να με "προβληματίσει" το τι είδη σειρών ή ταινιών σας αρέσουν γενικότερα. Είναι δηλαδή, κατά μία έννοια, αυτό που λέμε... "εγγύηση"! ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χωρίς greeklish & προσβολές παρακαλώ